Vânzarea unui pachet de bunuri cu cote de TVA diferite
Vanzarea unui pachet de bunuri cu cote de TVA diferite – ce cota aplicam?
In practica exista numeroase situatii in care o societate vinde mai multe bunuri care au cota de TVA diferita, sub forma de pachet, de exemplu, un pachet de sarbatori compus din produse alimentare (dulciuri) facturate cu cota de 9% TVA si o sticla de bautura alcoolica facturata cu cota de 19% TVA.
Se pune intrebarea cum se va factura acest pachet cu produse cu cote de TVA diferite?
Potrivit Codului Fiscal, “in situatia in care se comercializeaza un pachet care cuprinde bunuri supuse atat cotei de TVA de 9%, cat si cotei standard de TVA de 19%, la un pret total, se aplica cota de TVA corespunzatoare fiecarui bun, in masura in care bunurile care compun pachetul pot fi separate, in caz contrar aplicandu-se cota standard de TVA la valoarea totala a pachetului”.
Exceptie: Se excepteaza de la regula de mai sus bunurile acordate gratuit in vederea stimularii vanzarilor !
Astfel ca, la intrebarea de mai sus raspunsul este urmatorul: fiecare bun care face parte din cos se va evidentia distinct pe factura/bon fiscal, produse alimentare (dulciuri) cu 9% iar sticla de bautura alcoolica cu 19%.
Un exemplu pentru exceptia cu privire la bunurile acordate gratuit in vederea stimularii vanzarilor ar putea fii:
Societatea X vinde cutii cu capsule de cafea la care ofera gratuit clientului si un espressor. Teoretic cafeaua trebuie facturata cu cota de 9% iar espressorul cu cota de 19%, insa datorita faptului ca espressorul este oferit gratuit la cumpararea cutiilor cu capsule de cafea, cota utilizata va fi de 9%.
Sursa: Contzilla.ro
Share this content: